Ειδήσεις, εκδηλώσεις, γεγονότα και άλλα τρέχοντα, λιγότερο ή περισσότερο σχετικά με το σταθμό.

Begin< >End

το ραδιόφωνό μας δέχεται αιτήσεις από υποψήφιους ραδιοφωνικούς παραγωγούς για το εξάμηνο που έρχεται! Είσαι μέλος της…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ραδιόφωνο σε επαναστατικούς καιρούς- Η επανάσταση του ραδιοφώνου*

της Ευγενίας Καγιά

 

Ένα από τα σημαντικότερα…

 

Πολλαπλές ταυτότητες και ραδιόφωνο

 

της Ευγενίας Καγιά

 

Στις 10 Οκτωβρίου του 2014 πραγματοποιήθηκε στο…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ραδιόφωνο σε επαναστατικούς καιρούς- Η επανάσταση του ραδιοφώνου*

   

της  Ευγενίας Καγιά

 

Ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα του προηγούμενου αιώνα υπήρξε το ραδιόφωνο. Το ραδιόφωνο κατά τη μακρόχρονη ιστορία του γνώρισε πάρα πολλές εξελίξεις και συνέβαλε με το δικό του μοναδικό τρόπο στη διαμόρφωση και παρακίνηση των μαζών.

Από την αρχή της δημιουργίας του, το ραδιόφωνο, που χρονολογείται λίγο περισσότερο από πριν 100 χρόνια διαδραμάτισε ρόλο στις περισσότερες πολιτικές, στρατιωτικές και κοινωνικές κινήσεις. Ιδιαίτερα, στη δεκαετία του 1930, όταν η δύναμη και η ποιότητα των εξοπλισμών ξεκινά να βελτιώνεται τότε και το ραδιόφωνο αρχίζει να έχει ένα πιο ενεργό ρόλο στα σημαντικά γεγονότα που εξελίσσονται και δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο σε ό,τι συμβαίνει γύρω του. Ξεκινάει να σπάζει τα σύνορα επιτρέποντας την επικοινωνία με όλο τον κόσμο και αυτοί που το διευθύνουν ονειρεύονται ότι θα λειτουργήσει ως όργανο αδελφοσύνης, συμφωνίας και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων και των χωρών. Άλλωστε το ραδιόφωνο από τη φύση του θεωρείται ως ειρηνικό όργανο.

 

Το ραδιόφωνο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Επανάσταση, κυρίως όταν η ασύρματη επικοινωνία ήταν ακόμη στα πρώιμα στάδιά της. Κάποιοι συγγραφείς, την χρονολογούν το 1916 όταν ξεκίνησε η Ιρλανδική Επανάσταση εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Οι Ιρλανδοί επαναστάτες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Πάσχα χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό του ασύρματου τηλέγραφου στο Γενικό Ταχυδρομείο του Δουβλίνου (GPO) όπου είχαν εγκαθιδρύσει την έδρα τους για να ενημερώνουν τον κόσμο για τις κινήσεις τους. Συγκεκριμένα, κατάφεραν να λειτουργήσουν ένα σπασμένο πομπό με τον οποίον ξεκίνησαν να στέλνουν μηνύματα με τον κώδικα Μορς όπως: “Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανακηρύχθηκε στο Δουβλίνο σήμερα. Τα ιρλανδικά στρατεύματα αιχμαλώτισαν την πόλη και την ελέγχουν. Ο εχθρός δεν μπορεί να κινηθεί στην πόλη…”.  Αν και το μήνυμα μεταδόθηκε μέχρι και την Αμερική, μέσω των υπερατλαντικών πλοίων, απέτυχε η δημιουργία εκστρατείας για υποστήριξή της.

Αντιλαμβανόμενοι τις τεράστιες δυνατότητες που θα μπορούσε να τους προσφέρει το ραδιόφωνο για την αναρρίχηση τους στην εξουσία, τα μέλη του Ναζιστικού κόμματος επένδυσαν στις δημόσιες ραδιοφωνικές εκπομπές, πολύ πριν ακόμη την άνοδο του Χίτλερ σε αυτήν. Αργότερα, βέβαια, ο Υπουργός Προπαγάνδας και Πληροφοριών, Γιόζεφ Γκέμπελς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνατότητες του ραδιοφώνου για να επηρεάσει το γερμανικό λαό και με πολύ έξυπνο τρόπο ενέταξε την προπαγανδίστικη πολιτική του στα διάφορα ραδιοφωνικά προγράμματα. Ο Mac Luhan υποστήριξε μάλιστα ότι το βασίλειο του Χίτλερ δε θα είχε υπάρξει αν δεν υπήρχε το ραδιόφωνο και ότι ο ίδιος ο Χίτλερ οφείλει την πολιτική του ύπαρξη αποκλειστικά σε αυτό.

Kατά τον Ισπανικό εμφύλιο (1936) ο ρόλος του ραδιοφώνου αναβαθμίζεται και χρησιμοποιείται και από τα δύο στρατόπεδα ως όπλο του αγώνα. Είναι η περίοδος που δημιουργούνται τα λεγόμενα “Black Radios” ή “Ghost Radios”. Αυτά χρησιμοποιούσαν τη φυσική ιδιότητα των κυμάτων τους με ανώνυμες πηγές και άγνωστους χώρους εκπομπής για τους ακροατές.

Ακόμη, ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος χαρακτηρίζεται από δύο γεγονότα σχετικά με το ραδιόφωνο. Το πρώτο έχει σχέση με ένα γερμανικό ραδιόφωνο το Gleiwitz, το οποίο, τον Αύγουστο του 1939, προσποιήθηκε επίθεση από στρατιώτες της Πολωνίας  με αποτέλεσμα οι Ναζί να βρουν το πρόσχημα να ξεκινήσουν τις εχθροπραξίες εναντίον της Πολωνίας και την επόμενη μέρα της μυστικής επιχείρησης κατάφεραν να την κατακτήσουν. Η πραγματικότητα έγινε γνωστή μόνο μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης. Έξι χρόνια αργότερα το ραδιόφωνο λειτούργησε ως μεσάζοντας για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Στις 15 Αυγούστου 1945, ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας Hiro-Hito, απευθύνθηκε μέσω του ραδιοφώνου στο λαό του για να τους ανακοινώσει την ήττα και την αναγκαία παράδοση. Το παράξενο σε αυτή την ομιλία που έμεινε γνωστή ως Gyokuon-hoso είναι ότι ο λαός της Ιαπωνίας για πρώτη φορά άκουσε τη φωνή του ίδιου του αυτοκράτορά τους.

Όσο προχωράνε τα χρόνια ο ρόλος του ραδιοφώνου αρχίζει να γίνεται και πιο δυναμικός αφού ενθαρρύνει επαναστάτες π.χ. κατά την Ουγγρική Εξέγερση του 1956 και λαμβάνει μέρος σε κινήσεις και πολέμους της αποαποικιοποίησης όπως στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αλγερίας εναντίον της Γαλλίας αλλά και σε διάφορες επαναστάσεις στη Λατινική Αμερική. Επίσης, η Κύπρος, η οποία αποτελούσε “νησί κλειδί” για το Λονδίνο και για την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός παρακολούθησης.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας αρκετά πειρατικά ραδιόφωνα εγκαταστάθηκαν σε σκάφη και πλοηγήθηκαν στη θάλασσα (όπως το μυθικό Radio Caroline) επηρεάζοντας τα εθνικά μονοπώλια του ραδιοφώνου. Στη δεκαετία του 70 τα ραδιόφωνα αντικαθιστούν τα παλιά ραδιοφωνικά μοντέλα και με τα νέα οπτικοακουστικά μέσα προσφέρουν μια μεγάλη ανανέωση των ραδιοφωνικών τοπίων, χρήσεων και πρακτικών.

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 αποτελεί τη στιγμή κλειδί στην ιστορία του ραδιοφώνου, αφού η δύναμη των εικόνων της τηλεόρασης σε αυτή την περίπτωση ήταν πολύ πιο σημαντική. Παρόλο που ο ρόλος του ραδιοφώνου στον 21ον αιώνα έχει  διαφοροποιηθεί  από αυτόν  που είχε τον προηγούμενο αιώνα, η δύναμη της ραδιοφωνικης ενημέρωσης και επικοινωνίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη του δημοκρατικού πολιτεύματος.

*Το άρθρο βασίζεται στη τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρο στο CUTing Edge στις 21 Νοεμβρίου από τον Jean Jacques Cheval (Καθηγητή του Πανεπιστημίου Bordeaux-Montaigne της Γαλλίας) ο οποίος έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή για τη ραδιοφωνική επανάσταση και ανέφερε ότι το ραδιόφωνο υπήρξε μάρτυρας στα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα.