Ειδήσεις, εκδηλώσεις, γεγονότα και άλλα τρέχοντα, λιγότερο ή περισσότερο σχετικά με το σταθμό.

Begin< >End

το ραδιόφωνό μας δέχεται αιτήσεις από υποψήφιους ραδιοφωνικούς παραγωγούς για το εξάμηνο που έρχεται! Είσαι μέλος της…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ραδιόφωνο σε επαναστατικούς καιρούς- Η επανάσταση του ραδιοφώνου*

της Ευγενίας Καγιά

 

Ένα από τα σημαντικότερα…

 

Πολλαπλές ταυτότητες και ραδιόφωνο

 

της Ευγενίας Καγιά

 

Στις 10 Οκτωβρίου του 2014 πραγματοποιήθηκε στο…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολλαπλές ταυτότητες και ραδιόφωνο

 

της Ευγενίας Καγιά

 

      Στις 10 Οκτωβρίου του 2014 πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο κτήριο του CUTing Edge, από το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Εργαστήρι με θέμα <>. Βασικός στόχος του εργαστηρίου ήταν να καταδείξει την δύναμη των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και ιδιαίτερα του ραδιοφώνου στις διάφορες πληθυσμιακές και πολιτισμικές ομάδες κάθε χώρας. Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο Peter Lewis: έχοντας δουλέψει σε πολλά ραδιόφωνα του κόσμου, ανάμεσα τους το BBC και όντας λέκτορας στο London Metropolitan University η διάλεξή του δε θα μπορούσε να είναι παρά ενδιαφέρουσα. Περισσότερο με φιλική συζήτηση έμοιαζε και αυτό ίσως υπήρξε το κλειδί της επιτυχίας της: Προτού ξεκινήσει τη διάλεξη συστήθηκε με τους φοιτητές, οργανώνοντας την διάταξη των θέσεών τους σε κύκλο. Αρχικά, συζήτησε γύρω από την ταυτότητα του ακροατηρίου του, αν δηλαδή υπήρχαν άλλες εθνότητες εκτός από τους Ελληνοκυπρίους και τους Ελλαδίτες. Παράξενο μεν, αλλά όχι άσχετο δε, με το θέμα που ήθελε να εισαγάγει και αργότερα να καταλήξει, όπως θα δούμε.

 

   Έφερε μαζί του ένα διάσημο ουίσκι, το Jameson, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το ποτό του ριαδιοφώνου, λόγω της σχέσης του ποτού αυτού με τον Μαρκόνι http://www.fgm.it/en/marconi-en/profiles/henry-jameson-davis.html και ξεκίνησε τη διάλεξη με μια μικρή ερώτηση, απευθυνόμενος στους φοιτητές: Who do you think you are? - που σημαίνει ποιος νομίζεις ότι είσαι. Ομολογουμένως, ένα πολύ ενδιαφέρον μα και συνάμα δύσκολο ερώτημα να απαντηθεί. Μάλιστα για να πετύχει την συμμετοχή όλων, έβαλε τους φοιτητές μετά από σύντομη συζήτηση να συστήσουν τον/την διπλανό/ή τους. Επιπλέον, τους έδωσε περαιτέρω στοιχεία να χρησιμοποιήσουν στην παρουσίαση τους, όπως να αναφέρουν αν είναι μοναχοπαίδι, τι είδος μουσική τους αρέσει, το φύλο τους, την ομάδα που υποστηρίζουν και σε ποια κοινότητα ανήκουν. Οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν με πολλή χαρά κι έτσι ξεκίνησε μια εποικοδομητική διαλογική συζήτηση με τον ομιλητή. Βασικός άξονας αυτής υπήρξε το ερώτημα κατά πόσο οι πολλαπλές ταυτότητες σε κάθε χώρα και κυρίως οι μειονότητες, επικοινωνούν με τη χώρα προέλευσης τους μέσω του ραδιοφώνου, αλλά και πως αντιμετωπίζονται από τους κατοίκους της χώρας που τους φιλοξενεί. Βέβαια με τον όρο μειονότητα δεν εννοούνται μόνο οι μετανάστες αλλά και οι διάφορες άλλες ομάδες όπως η κοινότητα των ομοφυλοφίλων, η κοινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, θρησκευτικές, φεμινιστικές κοινότητες κ.ά. Ο ίδιος ο ομιλητής ενημέρωσε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτές οι ομάδες έχουν δικούς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου προάγουν και υπερασπίζονται τα δίκαια τους και συγκροτούν με αυτόν τον τρόπο μια ισχυρή φωνή στη χώρα. 

   

 Στη συνέχεια έβαλε ένα ηχητικό ντοκουμέντο της Hildegard Westerkamp, η οποία είναι Γερμανοκαναδή συνθέτρια ηλεκτροακουστικής μουσικής για να αποδείξει τη δύναμη των μίντια. Συγκεκριμένα στο ντοκουμέντο ακούστηκε η ίδια να τονίζει τη σημασία της σιωπής (thinking silences).

   

Τέλος, ακούστηκαν ορισμένα αποσπάσματα από κομμάτια που δημιούργησαν οι ίδιοι οι φοιτητές στο ραδιόφωνο και ο Peter Lewis συζήτησε την τοποθέτηση της φωνής τους και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν τη ραδιοφωνική τους προσπάθεια. Επιπρόσθετα, τους προέτρεψε να ασχοληθούν με την έρευνα για τις πολλαπλές ταυτότητες, αφού ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, και για το πώς το ραδιόφωνο παρουσιάζει τις διάφορες ιστορίες του καθενός ξεχωριστά.

   

 Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Εργαστήρι υπήρξε -πρωτίστως ως πηγή έμπνευσης- επιτυχημένο αλλά και προσέφερε τη δυνατότητα σε όσους παρευρέθηκαν να απολαύσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία συζήτησης με τον ακαδημαϊκό του ραδιοφώνου Peter Lewis.